czwartek, 7 maja 2015

Żeberka na kiszonej kapuście

Przepis ten jest bardzo prosty, szybki a przede wszystkim efekt końcowy - pyszny!  :-)

Składniki :
- 1kg żeberek
- 1kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- przyprawa do żeberek
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 2 szklanki wody

Wykonanie:
Potrzebujesz dużego garnka który nie przypala potraw, Ja zawsze używam brytfanny. Na dno wlej olej.

Kapustę odduś, pokrój jak na surówkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarku, cebulę pokrój w piórka.
Wszystko połącz z kapustą,całość przypraw solą i pieprzem, przełóż do brytfanny.

Żeberka umyj, pokrój na kawałki (szerokość zależy od Ciebie)  , każdy z osobna posyp dokładnie przyprawą do żeberek, po czym poukładaj na kapuście. Wszystko posyp kminkiem, i podlej wodą.

Piecz w rozgrzanym piekarniku 180` , przez 2 godziny. (Mniej więcej w połowie pieczenia, przewróć żeberka na drugą stronę)  Kiedy żeberka będą rumiane, danie jest gotowe.

Smacznego :-)

Prześlij komentarz