wtorek, 13 stycznia 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Zapiekanka jest tak prosta, że nawet osoba nie mająca pojęcia o gotowaniu jest w stanie ją przyrządzić i osiągnię pyszny efekt. :-)
W Moim przypadku prawie za każdym razem składa się z różnych składników,bo można do niej wykorzystać wiele produktów.  Tym razem wykorzystałam dodatkowo pieczarki i pora- bo akurat miałam pod ręką.
W zasadzie co masz to daj, o ile w miarę się to łączy smakowo :-)

SKŁADNIKI:
30dkg boczku (tym razem użyłam wędzonego)
8-9 surowych ziemniaków
2-3 cebule
1 papryka czerwona
pieczarki -kilka sztuk
1 mały por
6 ugotowanych na twardo jajek
1 laska dobrej kiełbasy
4-5 ogórków kiszonych lub konserwowych (jakie lubisz)
20dkg żółtego sera

Będziesz potrzebować brytfanny.
WYKONANIE :

Przygotuj sobie wszystkie składniki, umyj warzywa, obierz ziemniaki, paprykę oczyść z pestek,  itd.
Praktycznie wszystkie produkty kroimy w plastry, możesz od razu lub tak jak Ja po kolei, jak układam warstwy.
Zaczynamy. :-)
Boczek - i układaj na dnie brytfanny. (Dzięki temu zapiekanka nie będzie przywierać)
Kolejno : ziemniaki -cebula -papryka - por -pieczarki -ogórki -jajka -kiełbasa -ziemniaki -ser żółty (zetrzeć na tarku)

Możesz posypać ulubionymi przyprawami, Ja użyłam ziół prowansalskich które kocham :-)

Ps. Nie użyłam soli gdyż boczek wędzony jest wystarczająco słony!!!

Tak przygotowaną warstwowo zapiekankę przykryj i piecz w piekarniku przez ok 1 godzinę, w temperaturze 180stopni.
UWAGA!  zapiekanka puści wodę z warzyw, dlatego wcześniej niczym jej nie podlewamy.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 5 -10 minut aby "odeszła" od brzegów brytfanny.

Smacznego!  :-)

Prześlij komentarz