sobota, 6 września 2014

BURAKI Z ZALEWIE OCTOWEJ

Przetwory...  Przetwory i jeszcze raz przetwory. :-) Gdyby 2 lata temu ktoś powiedział Mi, że będę mieć działkę,to bym nie uwierzyła!!!
Dziś śmieję się sama z siebie :-D bo mam tą działkę, a tam... Różne różności!  :-) Od marchewki przez cukinię, na burakach kończąc :-D
I uwielbiam ten mały kawałek ziemi, bo rodzi Mi pyszne i zdrowe owoce i warzywa!  A buraki...w tym roku wyjątkowo obrodziły!

SKŁADNIKI :
-5 kg buraków
-5 cebul
-czosnek

ZALEWA :
-10 szklanek wody
-2 szklanki octu
-1,5 szklanki cukru
-6 łyżek soli
-liść laurowy
-ziele angielskie

Buraki umyj, przełóż do garnka i gotuj aż zmiękną.

W drugim garnku połącz wszystkie składniki na zalewę i gotuj, od czasu do czasu mieszając.

Ugotowane buraki, wyjmij z wody, poczekaj aż ostygną, obierz ze skórki i poukładaj w słoikach. (Te małe w całości, większe pokrój na ćwiartki) 
Na spód- ząbek czosnku, na wierzch- po 2 plastry cebuli,następnie delikatnie wlewaj ciepłą zalewę.Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj 20 minut, po czym wyjmij i poukładaj do góry dnem. Zostaw w tej pozycji do drugiego dnia.

Smacznego!!!  ;-)

Prześlij komentarz