środa, 3 września 2014

ROLADY PIECZARKOWO - ZIEMNIACZANE

Do tej kombinacji będziesz potrzebować:
-1 opakowanie wafli
-8 ziemniaków
-80dkg pieczarek
-3 średniej wielkości cebule
-2 jajka
-bułkę tartą
-olej
-sól
-pieprz
Zacznij od ziemniaków. Obierz, zalej wodą, i na chwilę odstaw niech czekają na swoją kolej.
Teraz obierz cebulę, pokrój w kostkę i przełóż do naczynia.
Pieczarki obierz i pokrój w kostkę lub nieregularne kształty. Nie za duże i nie za małe :-)
Wróć do ziemniaków. Umyj je i zalej świeżą wodą. Ugotuj do takiej miękkości, by później rozgnieść je na gładką masę.
Na patelni podsmaż cebulę, kiedy się zeszkli - wrzuć pieczarki. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu aż odparuje woda z pieczarek. Przypraw solą i dość dużo pieprzem. Zostaw pod przykryciem.
Ugotowane ziemniaki odcedź, i rozgnieć.
Muszą być cały czas ciepłe!
Teraz weź jeden płat wafla,  delikatnie nałóż na niego ziemniaki. Rozetrzyj po całości na ok. 1cm grubości. To samo zrób z pieczarkami, ale ta warstwa ma być troszkę cieńsza.
Całość delikatnie zwijaj, staraj się nie zagnieść na płasko. Tak zwiniętą roladę, przekrój na 4-5 mniejszych kawałków. Czynność powtarzaj do skończenia produktów.
W miseczce rozbij jajka. Do drugiej nasyp bułkę tartą.
Każdą mini roladę maczaj w jajku następnie w bułce tartej.
Kiedy wszystkie będą gotowe, na patelni rozgrzej olej i na taki układaj rolady. Obsmaż z każdej strony.
Możesz podawać z mięsem i surówką,  fajnie smakuje z kiszonym ogórkiem. Lub nawet same rolady z surówką z kapusty pekińskiej. Jak kto woli!  :-)
SMACZNEGO!
Prześlij komentarz