wtorek, 23 września 2014

POTRAWKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:
-2 pojedyńcze piersi z kurczaka
-3 duże marchewki
-1 por
-1 puszka groszku
-mały kawałek selera
-1 mała pietruszka
-2 kostki na bulion warzywny
-300ml wody
-pół szklanki mleka
-4 łyżki śmietany
-garść koperku
-1 czubata łyżka mąki
-3 łyżki oleju
-sól
-pieprz

WYKONANIE:

Z wody i kostek ugotuj bulion.
Będziesz potrzebować głębokiej patelni, woka,lub garnka który nie przywiera.
Pierś z kurczaka pokrój w słupki i podsmaż na rozgrzanym oleju aż mięso zetnie z każdej strony.
Przykryj i duś na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Woda musi odparować.
W tym czasie pokrój warzywa. Marchewkę w słupki, seler i pietruszkę na tarku "łezki".
Groszek odsącz z wody i wszystko razem wrzuć na patelnię, do duszącego się mięsa.
Wlej bulion. Całość wymieszaj i duś na bardzo małym ogniu.
Kiedy marchewka zmięknie wlej mleko (nie może być zimne). Wymieszaj i znów duś pod przykryciem.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką (możesz dodać troszkę wody z sosu jaki powstał na patelni) jeżeli nie ma już grudek, wlej do potrawki i mieszaj aż zgęstnieje.Dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Można podawać z ryżem lub tak jak Ja -z kluskami śląskimi. :-)

SMACZNEGO!  :-)

Prześlij komentarz