czwartek, 18 września 2014

LECZO

SKŁADNIKI
- cukinia (dwie małe lub jedna duża)
-2 cebule
-1 papryka czerwona
-1 papryka żółta
-1 papryka zielona
-pętelko dobrej kiełbasy
-puszka pomidorów (krojone)
-fasolka szparagowa żółta lub zielona
-2 łyżki oleju
-sól
-pieprz
-papryka słodka z proszku

WYKONANIE:
Przygotuj kolejno wszystkie składniki. Cebulę i kiełbaskę pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni. Jak się zarumienią przełóż do docelowego naczynia w którym robisz leczo.
W tym czasie:
Papryki umyj, oczyść z pestek, pokrój w kostkę.
Fasolkę umyj, obietnij ogonki.
To razem przełoż do naczynia, podlej odrobinę wodą i duś ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.
Cukinię obierz ze skórki pokrój w dużą kostkę. (jeżeli jest młoda,nie obieraj ze skórki.) Połącz z resztą składników.
Dodaj pomidory z puszki i dwie łyżeczki papryki w proszku.
Duś pod przykryciem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy warzywa zmiękną, a leczo nabierze ładnego pomarańczowego koloru, przypraw do smaku solą i pieprzem. (Ja daje dość sporo pieprzu, osobiście wolę kiedy leczo jest pikantne)

Smacznego!  :-)

Prześlij komentarz