piątek, 5 września 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE... Na słodko! :-)

Przyznaje, że taką wersję robię dzisiaj pierwszy raz. :-) 
Proporcje daję według własnego uznania. W praktyce wyjdzie dla ilu osób. :-P

-10 ziemniaków
-1,5 kostki białego sera
-1 jajko
-szklanka mąki ziemniaczanej
-cynamon
-masło
-cukier puder

Ziemniaki obierz i ugotuj. Jak ostygną przeciśnij przez praskę. Następnie biały ser- również przez praskę. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem wyrób na jednolitą masę. Formuj małe kulki,po środku których zrób palcem małą dziurkę.
Odkładaj na deskę, posypaną mąką, żeby się nie przyklejały.
W dużym garnku zagotuj wodę.
Do połowy małego kubka wlej wodę, do tego wsyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj i wlej do wrzątku.
Do tak powstałej zawiesiny delikatnie wrzucamy kluski, od czasu do czasu mieszając czekamy aż wypłyną do wierzchu. Gotuj jeszcze 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Polej wcześniej roztopionym masełkiem, posyp cukrem pudrem i cynamonem. 

Smacznego!!!  :-)

Prześlij komentarz