Jesień to najlepsza pora na zbiory! A w tym roku mamy wyjątkowy wysyp :-)
Uwielbiam ten zapach... Ten smak!!! Mmm... pyyycha!!! :-P
Idealny do makaronów, mięs lub klusek śląskich.
-1 kg grzybów (tym razem prawdziwki)
-2 cebule
-1 kostka warzywna
-4 łyżki śmietany
-troszkę masła
-2 czubate łyżki mąki
-1 litr wody
-sól lub warzywko/jarzynka
-pieprz
Grzyby oczyść, obierz i pokrój w plastry. Te malutkie mogą zostać w całości. Obgotuj w osolonej (1 łyżką soli) wrzącej wodzie, po ok. 7-10 minutach odcedź.
W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, na złoty kolor.
Przełóż do garnka (który nie przywiera) ,
połącz z grzybami. W litrze wody ugotuj kostkę warzywną. Podlej grzyby tak by ich lekko przykryło. Duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W pozostałym wywarze dokładnie wymieszaj śmietanę i mąkę.
Kiedy grzyby będą wystarczająco miękkie podbij tym sos, na malutkim ogniu gotuj i mieszaj aż zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz